تقسیم واحدها در قرارداد مشارکت در ساخت، یکی از پر اهمیتترین و بحثبرانگیزترین مباحث است که در صورت وجود کوچکترین ایراد، مشکلات بسیاری برای مالک و سازنده به وجود میآورد بنابراین نیاز است دو طرف در زمان تنظیم قرارداد توجه ویژهای به جزییات و خواستههای یکدیگر نشان دهند تا در آینده سوءتفاهم و مشکلی ایجاد نشود.
این نوع ساخت ونوسازی یعنی مشارکتی، امروزه در کشور ما بسیار رایج شده و برای مالکان خانههای کلنگی که قصد بازسازی و نوسازی ملک یا ساختمان خود را دارند، گزینهی مناسبی و سودمندی بهنظر میرسد.در واقع در قرارداد مشارکت در ساخت، مالک و سازنده با یکدیگر شریک هستند و باید مشخص شود سازنده پس از ساخت، چه سهمی از ساختمان نصیبش شده و ساختمان جدید به چه طریقی تقسیم خواهد شد.
همانطور که مشخص است این موضوع برای دوطرف قرارداد بسیار حیاتی و بااهمیت است پس آگاهی از انواع تقسیمنامه ها و اصول تقسیمبندی واحدها برای هر فردی که قصد نوسازی ساختمان خود را دارد، ضروری و الزامیست.
تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت چه قوانینی دارد؟
در این مقاله قصد داریم شما را با این مفاهیم و عرف تقسیم واحدها آشنا کنیم تا در صورت تصمیم برای نوسازی، نگرانی و دلمشغولی خاصی نداشته باشید.
تقسیم نامه و انواع آن
تقسیمنامه به طور کلی مشخصکننده مالکیت افراد برای آپارتمان و ساختمان جدید میباشد.
سازه جدید در تقسیمنامه بین ذینفعان(مالک و سازنده) تقسیم میشود.
در متن تقسیمنامه باید به وضوح مشخص شود که کدام واحدها، انبار و یا حتی پارکینگ برای مالک است و کدام به سازنده تحویل داده میشود.
به طور رایج در تقسیمنامه ها مشارکت در ساخت مساحت کل آپارتمان، تعداد واحدهای هر طبقه، مساحت هرکدام از واحدها، مشخصات کامل و با جزییات واحدها، بالکنها، پارکینگ و انباری قید و ذکر میشوند.
نکتهی مهم در تنظیم تقسیمنامه، ذکر جزییات بهظاهر غیرکاربردی و اضافیست که در اصل از اهمیت ویژهای برخوردارند. برای مثال باید ذکر شود طبقات بالایی آپارتمان به دلیل بهرهی بیشتر از نور خوشید و یا حتی منظرهی دلپذیرتر نسبت به طبقات پایین، محبوبیت بیشتری دارند بنابراین در زمان ارزشگذاری آپارتمان، مطمئنا ارزش بالاتری هم خواهند داشت.
دو نوع تقسیمنامه وجود دارد که به طور خلاصه به شرح زیر است:
تقسیم نامه
این نوع تقسیمنامه قبل از ساخت و اتمام پروژه تنظیم میشود.
به این تقسیمنامه، تقسیمنامه در قرارداد مشارکت در ساخت نیز گفته میشود چرا که همهی این اتفاقات قبل از ساخت پروژه رخ داده و به عنوان بخشی از قرارداد پیشروی دو طرف مطرح میشود.
تقسیمنامه محضری
تنظیم این تقسیمنامه برای بعد از ساخت و اتمام پروژه یعنی در زمان تهیهی اسناد جدید میباشد.
در انتهای پروژه بعد از دریافت کار، سازنده آن را به ادارهی ثبت اسناد ارائه داده و صورتمجلسی تحویل میگیرد که مالک به همراه سازنده این صورتمجلس را به دفترخانهی اسناد رسمی میبرد.حضور مالک تا قبل از این مرحله نیازی نبوده و کارها تا اخذ صورتمجلس با مسئولیت سازنده پیگیری میشوند اما برای تنظیم تقسیمنامه مالک حتما باید در دفترخانه اسناد رسمی حاضر شود.
بعضی از مالکان از روی ناآگاهی و یا سادگی به سازنده وکالت امضای تقسیمنامه میدهند که کاری اشتباه و غیرسودمند بوده و ممکن است در آینده برایشان مشکلات زیادی به وجود بیاورد.
بنابراین حتما توجه داشته باشید که در وکالت کاری ، وکالت و حق امضای تقسیمنامه را تحت هیچ شرایطی به سازنده ندهید.
با توجه به ماده 47 قانون ثبت اسناد و املاک، کلیه معاملات ملکی باید به طور رسمی ثبت شوند و تقسیمبندی عادی در دفاتر اسناد رسمی اعتباری ندارد.
این قانون در مناطقی که ثبت رسمی در آنها اجباری نشده نیازی به اجرا ندارد اما اجرای آن در باقی مناطق الزامیست.
عرف و نحوه اصولی تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت
تقسیم واحدها فرآیندی نیاز به مذاکره و جلب رضایت دو طرف قرارداد است اما در کشور ما عرف و روش شناخته شدهی تقسیمبندی در بعضی از شهرها به ویژه تهران به شرح زیر است:
به روش 60-40 به نفع مالکین(5 طبقه)
آپارتمان جدید در این حالت آپارتمانی 5 طبقهایست بنابراین 3 طبقه به مالک و 2 طبقه به سازنده میرسد و البته طبق عرف معمول در جامعه طبقات فرد یعنی طبقات 1،3 و 5 برای مالک و طبقات زوج یعنی 2 و 4 برای سازنده در نظر گرفته میشود.
به روش 50-50 (5 طبقه)
در بعضی از مناطق پایین شهرهای بزرگ و پرجمعیت مانند تهران، واحدها به دلیل کمارزش بودن زمین به طور مساوی بین مالک و سازنده تقسیم میشوند.
در این نوع تقسیمبندی دو طرف توافق میکنند یکی مالکیت طبقات 2 و 5 و دیگری طبقات 3 و 4 را بپذیرد.طبقهی اول نیز بین دو طرف یعنی سازنده و مالک، مساوی تقسیم میشود.
به روش 50-50 (6 طبقه)
در بعضی از زمینها میتوان آپارتمان 6 طبقهای احداث کرد بنابراین در این پروژهها نحوهی رایج تقسیمبندی همان شیوهی زوج و فرد است یعنی یکی از طرفین طبقات 2،4 و 6 و دیگری طبقات 1،3 و5 را صاحب شود.
نکته ی قابل ذکر در روش تقسیمبندی این است که فقط به عرف و شیوهی رایج بسنده نکنید.
هر دو طرف قرارداد به دنبال واحدها و امکانات با کیفیت و مرغوبتر هستند ولی به عنوان مالک این حق شماست که نسبت به سازنده، طبقات و واحدهای باارزشتری نصیبتان شود.
مثلا طبقات بالایی چون نور بیشتر و منظرهی فریبندهتری دارند، برای مالکین یک ساختمان مناسبتر هستند.
کدام واحدها در تقسیمات مشارکت در ساخت مشاع هستند؟
برخی از واحدها و اجزای یک ساختمان امکان قابلیت تقسیم ندارند! چنین واحدهایی باید به صورت مشاعی بین کلیه ساکنین مورد استفاده قرار بگیرد. مواردی همچون پارکینگ و محوطه ساختمان از جمله این موارد هستند که در سند قید می شود.
تقسیم پارکینگ در مشارکت در ساخت
به طور کلی آپارتمان ها دارای دو قسمت اختصاصی و مشترک هستند. بخش های اختصاصی هر مالک مندرج در سند است. اما قسمت های مشترک میان همه اعضای ساختمان به صورت مشترک استفاده می شود. پارکینگ از جمله بخش های مشترک ساختمان است و باید تقسیم پارکینگ واحدها در مشارکت در ساخت با برنامه و نظم خاصی انجام گیرد.
به عنوان مثال در آپارتمانهای نوساز پس از این که مراحل ساخت آپارتمان به پایان رسید، برای فروش واحدها شروع به تعیین و تقسیم پارکینگ خواهند کرد. در صورتی که پارکینگ به تعداد واحدهای آپارتمان موجود باشد از بالاترین طبقه ساختمان برای شمارهگذاری پارکینگ آغاز می کنند و تا تقسیم آن برای همه واحدها ادامه میدهند. این کار توسط نمایند و مامور سازمان ثبت انجام می گیرد.
فرمول محاسبهی درصد مشارکت در ساخت
اطلاع از درصد مشارکت و سهم خود از پروژهی نوسازی یکی از دغدغه های هر مالک ساختمان است. خبر خوب این که در عصر تکنولوژی و ارتباطات زندگی میکنیم پس به طور قطع سایتهای زیادی برای محاسبه آنلاین درصد مشارکت خود پیدا میکنید؛ کافیست یک سرچ ساده در گوگل داشته باشید.
اما علاوه بر محاسبه آنلاین روش محاسبه دستی را برای افراد ریاضیدوست با یک فرمول ساده ارائه میدهیم.
R=A%×D-G%×M
= مقدار بلاعوضR
= مقدار سهم مالکA
= کل هزینهی ساخت D
= مقدار سهم سازندهG
= کل ارزش ملکM
به زبان ساده میتوان اینطور توضیح داد که مالک در واقع بخشی از ملک خود را به سازنده فروخته و سازنده به عوض مبلغ معامله، سهم مالک را میسازد و وجه تفاوت آن را به صورت نقد میپردازد.
مزایای تقسیم واحدها در قرارداد مشارکت در ساخت
شاید یکی از مهمترین مزایای تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت این باشد که در صورت پیدا شدن مشکل و اختلاف بر سر واحدها، میتوان مالکیت واحد را به راحتی مشخص کرده و برای پاسخگویی احضار کرد. همچنین اگر به دلیل اختلاف و مشکل بین سازنده و مالک، کار به دادگاه بکشد، برای دادگاه با وجود قرارداد و جزییات ذکر شده بسیار روشن و آسان است که کدام واحد و امکانات برای کدام یک طرفین است و در این شرایط سازنده نمیتواند به حق مالک دستدرازی کند.
راه حل رفع اختلاف تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت
جهت رفع اختلافاتی که امکان دارد در هنگام تقسیم واحدها در قرارداد مشارکت در ساخت به وجود بیاید، عقد قرارداد رسمی و معتبر مشارکت در ساخت و پیش بینی نمودن تمامی احتمالات پیش رو در این قرارداد را حتما مد نظر خود قراردهید. حتما در قرارداد مرجع حل اختلاف تعیین نمایید تا در صورت بروز مشکل امکان داوری و رفع اختلافات بدون کمترین آسیب وجود داشته باشد.
مقالات مرتبط...
نحوه انتقال سند در مشارکت در ساخت | بایدها و نبایدها
انتقال سند در مشارکت در ساخت یکی از حساسترین و چالش برانگیزترین مباحث در این خصوص به شمار می رود که در صورت اشتباه و
مشارکت در ساخت بدون بلاعوض
مشارکت در ساخت بدون بلاعوض چه قوانینی دارد و آیا مالک متضرر می شود؟ افزایش چشمگیر ساخت و ساز و نوسازی در شهرهای بزرگ باعث
دستور نقشه کرج از کجا بگیریم؟
دستور نقشه کرج استان البرز، دستور نقشه کرج از کجا بگیریم؟ جهت اخذ دستور نقشه کرج برای ساختمان چه اقداماتی لازم است انجام شود؟ جهت