سبک های طراحی داخلی تا چه اندازه مورد توجه شما هستند؟ به اطراف خود نگاهی بیندازید، آیا طراحی و دکوراسیون اشیاء برای شما یادآور سبک خاصیست؟ آیا میتوانید این سبک را تشخیص داده و نام را به زبان آورید؟
شاید بعد از پرسش ما، برایتان سوال پیش آمده که واقعا شناخت سبکهای طراحی داخلی تا چه حد لازم و ضروریست؟ اصلا برای چه باید انواع سبکهای طراحی داخلی آشنا شد؟ این شناخت و اطلاعات تاثیری بر روند بازسازی داخلی ساختمان ما خواهد گذاشت؟
در پاسخ به کنجکاویهای شما باید گفت بله، شناخت و آشنایی با انواع سبکهای طراحی داخلی برای کسی که قصد تغییر استایل در خانه و محل زندگی خود را دارد، ضروریست.
شما تنها بعد از آگاهی از وجود انواع مختلف سبکها میتوانید سلیقهی شخصی خود را تشخیص داده و بهترین و نزدیکترین سبک را برای تغییر استایل و دکوراسیون محیط اطراف خود انتخاب کنید.
مقالهی پیش رو را دنبال کنید تا در کنار یکدیگر با انواع سبکها آشنا شویم.
انواع سبکهای طراحی داخلی
سبک طراحی داخلی مینیمالیست
شاید لغت مینیمالیسم را این روزها در دنیای مد و هنر زیاد شنیده باشید اما جالب است بدانید در دنیای معماری و طراحی داخلی نیز این مفهوم حضور پررنگ و پرسابقهای دارد. حالا واقعا معنای آن چیست و چرا بسیار محبوب است؟
مینیمالیسم در واژه به معنای سادهگرایی و کمینهگراییست. هدف مینیمالیسم اولویتبندی ارزشها و خواستههای ضروری زندگی و حذف هرچیز غیرضروری و اضافیست که باعث سردرگمی و شلوغی دنیای اطراف ما میشود.
در بخش معماری، سبک طراحی داخلی مینیمالیست در واقع از سبک معماری ژاپنی الهام گرفته که شعار آن «کمتر، بیشتر است.» میباشد.
پیروان این سبک این شعار را نه تنها در معماری و طراحی داخلی محیط اطراف خود، بلکه در زندگی شخصی بسیار کاربردی و مفید معرفی میکنند.این سبک تلفیقی از پیراستگی و آراستگی و در نهایت آرامش شناخته میشود که فضای خالی در آن اهمیت بخصوصی داشته و از ارکان اصلی این سبک به شمار میرود.سبک مینیمالیست همچنین خطوط صاف و بدون فرم، رنگهای خنثی و بهویژه رنگ سفید، محدود کردن وسایل زینتی و تزیینی و پارچهها و پردههای بدون طرح را ارجح میشمارد.
سبک طراحی داخلی سنتی
بسیاری از مردم ممکن است این نوع سبک را با سبک کلاسیک به اشتباه گرفته و گاه حتی یکی بدانند اما باید گفت سبک سنتی با سبک کلاسیک تفاوتهایی دارد.
سبک سنتی یا سبک طراحی داخلی تردیشنال یکی از فریبندهترین سبکهای معماری و طراحی داخلی در تاریخ است که ریشه در دوران باستان داشته و به نوعی برای انسان امروزی حسی نوستالژیک و یادآوری گذشته را به همراه دارد.
در سبک سنتی رنگهای متنوع و شیک به وفور استفاده شده و از چوب به خصوص چوب تیره با تزیینات ظریف و زیبا برای دکوراسیون در این سبک بیشتر از سبک طراحی دکوراسیون داخلی کلاسیک استفاده میشود.
همچنین پارچههای ابریشمی و مخمل و حتی کتان برای پردهها و پوشاندن مبلمان در این سبک کاربرد فراوان دارند.
سبک طراحی داخلی کلاسیک
سبک کلاسیک به شدت بر جزییات، نقش و نگار و ریزهکاریها تمرکز داشته و آنها را قابل اهمیت میداند. این جزییات را در مبلمان، پردهها، وسایل روشنایی و حتی اکسسوریهای به کار رفته نیز میتوان دید.
سبک کلاسیک در واقع سبکی توسعهیافته از قرن هجدهم و نوزدهم تلقی میشود و به همین دلیل است که تمامی اشیاء و مواد بکار رفته در این سبک نوعی حالت اشرافی و پر زرق و برق داشته و نمایشی جلوه میکنند.
از نظر رنگ در این سبک، استفاده از رنگهای خنثی و شفاف رواج داشته و تنوع و گزینههای زیادی وجود ندارد.
سبک طراحی داخلی مدرن
در این سبک خطوط واضح و تمیز، مبلمان صاف و براق، استفاده از مواد و مصالحی مانند چوب روکشدار، فلز و شیشه، رنگهای متضاد قوی و یا استفاده از رنگهای خنثی طبیعی رواج دارد.
لوازم جانبی در این سبک میتواند ظاهری هنری داشته باشد و استفاده از آیتمهای رنگی قوی برای نقاط تاکیدی مثل کوسنها، از جذابیتهای اصلی این سبک به شمار میرود.
سبک طراحی داخلی پست مدرن
سبک پستمدرن در واقع برای مقابلهی نمادین در برابر سبک مدرن پا به عرصه گذاشت و خیلی زود مورد توجه قرار گرفت و طرفداران خود را پیدا کرد.
سبک پست مدرن دقیقا نقطهی متقابل سبک مدرن است یعنی هرچه در سبک مدرن همهچیز
به سمت سادگی، خطوط صاف، رنگهای طبیعی و خنثی پیش میرود؛ در سبک پستمدرن شاهد رنگهای متضاد و پر زرق و برق، شلوغی و عناصر عجیب و جسورانه هستیم.
در این سبک مبلمان با طراحیهای هندسی و جزییات عجیب، صندلیهای گرد، شیشهها و پلاستیکهای رنگارنگ و تزیینات و آیتمهای نمایشی عجیب و هنری، رواج دارد.
سبک طراحی داخلی گوتیک
این سبک در قرون وسطی در کلیساهای آن زمان رواج داشت و شاید به همین دلیل است که درنگاه اول برای بسیاری از مردم نوعی ترس و وهم به همراه دارد.
همانطور که اشاره شد چون این سبک در کلیساها بکار میرفت، به آن سبک کلیسایی نیز گفته میشود. از ویژگیهای اصلی این سبک، کمبود نور در فضا، وجود دیوارهای بلند و پنجرههایی عمودی، پارچههای ضخیم و تیره رنگ برای پردهها و روکش مبلمان و همچنین دیوارهای خارجی پوشیده از گل و گیاهان گاه عجیب و حتی خاردار میباشد.
سبک طراحی داخلی رنسانس
مهد رنسانس را که به معنی تولد دوباره است، شهر فلورانس ایتالیا میدانند و این سبک برای احیای دوبارهی سبک کلاسیک روی کار آمد.
سبک رنسانس به دنبال سادگی و ظرافت سبک کلاسیک است بنابراین فضای چیدهمان شده بر اساس این سبک نباید پر از مبلمان و اشیاء باشد.
گنبدها، پنجرهها و ستونهای بزرگ، قوسها، نقاشیهای دیواری و مجسمههای آنتیک و عتیقه از ویژگیهای بارز این سبک در معماری به شمار میروند.
اسباب و اثاثیه در این سبک علاوه بر احساس راحتی و آسودگی، باید حس ظرافت و وقاری خاصی را در فرد بیدار کند؛ به همین دلیل معمولا حکاکیهای مبلمان، میز و یا دیوارها در این سبک، طلاکاری شدهاند.
سقفها در این سبک بلند و معمولا گنبدی شکل با گچکاری و تزیین دیده میشوند. همچنین برای کف ساختمان از سنگ و گرانیت باارزش و باکیفیت مانند مرمر استفاده میشود.
سبک طراحی داخلی آرت نوو
سبک آرت نوو یک سبک هنریست که از طبیعت الها میگیرد بنابراین برای افرادی با سلیقههای منحصربفرد، پیشنهاد میشود اما اجازه دهید همین ابتدا مشخص کنیم که این سبک جز سبکهای لاکچری و گرانقمیت دنیای معماریست پس پیادهسازی آن در ساختمان محل زندگی یا کار، برای شما هزینههای بالایی به همراه دارد.
شاید یکی از دلایل پر هزینه بودن این سبک، استفاده از مواد طبیعی و ارگانیک مانند ابریشم برای جزییات است.
در این سبک از رنگهای سفید، قهوهای روشن، طلایی، خردلی، زیتونی و پاستلی بسیار استفاده میشود. نورپردازی و چیدمان وسایل در این سبک باید به گونهایست که فضا بزرگتر از معمول به نظر میرسد.
استفاده از عناصر طبیعی مانند گلهای خشک شده، گیاهان و حشرات نیز در این سبک رایج است.
سبک طراحی داخلی آرت دکو
کارشناسان سبک آرت دکو را سبکی هنری و جلوهگر دانسته و این سبک در دستهی سبکهای خودنما و نمایشی جای میگیرد.
سبک طراحی داخلی آرت دکو یک سبک مدرن و لوکس به شمار میرود که از منابع مختلفی مانند مصر باستان تا تکنولوژی و عصر مدرن الهام گرفته و درنهایت به دنبال آرامش و ظرافت نیست بلکه برای جلوهگری و خیره کردن چشمها آمده است.
در این سبک المانها و آیتمهایی که درخشش و برق لوکس و خاصی دارند، بکار گرفته میشود. برای مثال از فلزاتی چون برنز و نیکل در موارد زیادی برای دکوراسیون داخلی استفاده میشود.
رنگها در این سبک پرقدرت و همراه با کنتراست بکار میروند. برای مثال شما رنگهای آبی تیره، قرمز روشن و تیره، نقرهای و یا زرد را در نمونههای این سبک به وفور بیابید.
سبک طراحی داخلی صنعتی
این سبک در واقع سبک و هنری الهام گرفته از کارخانههای قدیمی، ابزارآلات بزرگ کارخانهها و انبارهای بیاستفاده و رها شده است.
همانطور که از نام این سبک پیداست، ریشهی اصلی این سبک به انقلاب صنعتی برمیگردد و طرفداران این سبک یکی از علتهای قدیمی نشدن این سبک را همین سادگی، خامی و بیآلایشی مواد و مصالح بکار رفته در آن دوران عنوان میکنند.
سبک طراحی داخلی صنعتی با به وجود آوردن محیطی صمیمی و دوستانه توانسته پیروان بسیاری در سراسر جهان به دست بیاورد و همچنان یکی از سبکهای ترند و بهروز در دنیای معماری و طراحی داخلی باقی بماند.
از ویژگی های اصلی این سبک به چند مورد اشاره میکنیم:
-نور طبیعی
-پالت رنگهای خنثی
-استفادهی بهجا و کافی از چوب و فلزات
-خطوط گرافیکی برجسته و واضح
-لامپهای ادیسونی و بزرگ
-استفاده از مصالح ساختمانی ساده مانند آجر
-استفاده از لولهها و اتصالات در مکانی قابل مشاهده مانند سقف و دیوارها
-پنجرههای بلند و عمودی
-حداقل استفاده از پرده و در صورت استفاده، نصب پردههای سفید و شفاف
به طور خلاصه هر عنصر و آیتمی که نشاندهندهی فضای دوران انقلاب صنعتی باشد، در این سبک به طور نامحدود به کار گرفته شده و نتیجهای باورنکردنی پدید خواهد آورد که چشم هر بینندهای را خیره میکند.
سبک طراحی داخلی اسکاندیناوی
فلسفه و شعار سبک اسکاندیناوی سادگی و کاربردی بودن فضای داخلی ساختمان است بنابراین میتوان حدس زد که این سبک با سبک مینیمالسیست در عین نزدیکی و شباهت، تفاوتهای بارزی داشته باشند.
از ویژگیهای اصلی این سبک الهام گرفته از طبیعت، خطوط منظم و تمیز، رنگهای خنثی و روشن، نورپردازی طبیعی، فضای باز و استفاده از منابع چوب طبیعی برای کفپوشها و مصالح بکار رفته در ساختمان میتوان اشاره کرد.
در این سبک همچنین گل و گیاهان طبیعی و سرزنده به خصوص گیاهان سبزرنگ اهمیت و جایگاه بالایی دارد.
سبک طراحی داخلی ساحلی
اگر به تابستان، دریا، و یا صدفهای دریایی و گوشماهیها علاقهمندید؛ بهترین سبک طراحی داخلی برای شما، همین سبک ساحلیست.
عنصر اصلی در این نوع دکوراسیون داخلی، نور فراوان است. شما نمیتوانید حال و هوای ساحلی و تابستانی را بدون وجود نور به وجود آورید به همین دلیل نور و رنگ سفید جز جداییناپذیر این سبک هستند.
رنگهای مات که یادآور دریا و اقیانوس هستند، پارچهها لطیف و تمیز با رنگهای روشن، الیاف و متریال طبیعی مانند کناف یا چمن دریا برای پوشش مبلمان و فرشها، مبلمان راحت و آسوده که بسیار نرم به نظر برسند و چوبهای سبک و رنگ روشن برای کفپوشها یا کابینت و کمدها، از ویژگیهای بارز و قابل توجهی سبک ساحلی هستند که اگر به دنبال پیادهسازی آن در ساختمان خود هستید؛ باید آنها را به یاد بسپارید.
سبک طراحی داخلی بوهمیان
آیا در زندگی درگیر قید و بند نبوده و از هر اصل و قانون خشکی فراری هستید؟ اگر پاسخ شما مثبت است، این سبک شاید توجهی شما را جلب کند چرا که پیروان این سبک در زندگی نیز رها و آزادند.
همانطور که گفته شد این سبک قانون سفت و سختی برای پیروان خود مقرر نکرده اما مجموعهای از آیتمها و عناصر در این سبک پایه و معرّف هستند که بهتر است آنها را به خاطر داشته باشید.
در سبک بوهمیان رنگهای زنده و شاد از جمله رنگ سبز، نارنجی آتشین و پرتغالی، قهوهای تیره و ارغوانی کاربرد فراوانی دارند.
روکش مبلمان، پرده و دیوارها در این نوع چیدمان، پر از نقش و نگار و خطوط بوده و آیتمهای تزیینی دستساز، قدیمی و متعلق به کشورهای مختلف در استایل بوهمی از اهمیت ویژهای برخوردارند چرا که هرکدام داستانی را برای صاحبانشان یادآوری میکنند.
همچنین میتوانید برای ساختن یک فضای آرامبخش، در یک گوشهی دنج یک صندلی گهوارهای با رو اندازی دستباف و طرحدار قرار داده و عود یا شمع معطر روشن کنید تا برای چند دقیقهای از دنیای شلوغ و ناآرام بیرون از خانه، رهایی یابید.
سبک طراحی داخلی روستیک
کلمهی روستیک به معنای روستاییست و این سبک در واقع بازگشت انسان به طبیعت و پیروی از سبک زندگی گذشتگان خود و در نهایت برقراری رابطهی مسالمتآمیز با طبعیت تلقی میشود.
در سبک روستیک برای یادآوری طبیعت در فضای داخلی، از مواد و لوازم طبیعی استفاده میشود؛ بنابراین لوازم و وسایلی که با چرم مصنوعی، چوب و الیاف مصنوعی، پلاستیک و یا پلیاستر تهیه شدهاند، جایی در این نوع چیدمان داخلی نخواهند داشت.
رنگهای بکار رفته در سبک روستیک، رنگهای خنثی و روشن است اما میتوانید با توجه به شرایط از رنگهایی مانند سبز ملایم، آبی ملایم، صورتی ملیح، بژ و کرم نیز در مقیاس کوچک استفاده کنید.
پنجرهها در این سبک طراحی داخلی، باید بزرگ، شیشهای و قدی بوده تا نور کافی را در فضا راه داده و حس و حال زندگی در طبیعت و سادگی را به فرد منتقل کنند.
از صنایع دستساز و وطنی برای تزیین فضا و ایجاد محیطی صمیمی و گرم، غافل نشوید.
ونکتهی آخر این که جالب است بدانید در سبک روستیک، مبلمان و پردهها نیاز نیست یکدست و متناسب با یکدیگر باشند چرا که هدف این سبک، زندگی راحت وبیدغدغه است بنابراین استفاده از مبلمان ناهماهنگ و قدیمی این حس را که این لوازم در طول سالیان جمعآوری شده و ارشمند هستند، در دل بیننده زنده کرده و باعث دلگرمی میشود.
مقالات مرتبط...
بازسازی و نو سازی ویلا در کرج
یکی از موضوعاتی که برای صاحبان ساختمان های ویلایی ممکن است پیش بیاید بازسازی و نو سازی ویلا است. که ما در اینجا به بررسی
دکوراسیون و ترند های معماری ۲۰۲۳
متخصصان معماری در این مقاله سبک های مورد استفاده و سبک هایی که در آینده مورد استفاده قرار می گیرند را با ما به اشتراک
طراحی کابینت آشپزخانه
طراحی کابینت آشپزخانه برای هر خانه تازه سازی از جمله کارهای مهم و اولیه به حساب می آید. درصد بالایی از متقاضیان خدمات طراحی داخلی