سوله سازی چگونه است و تجهیزات سوله سازی چگونه تولید می شوند؟
سوله چیست و چگونه ساخته می شود؟
سوله نوعی سازه فلزی است که پوشش سقف آن به صورت شیبدار ساخته شده و محیط داخلی آن نیز بدون هیچ ستونی بنا شده است. این سازه را می توان یکی از پرکاربردترین سازههای فولادی در دنیا نامید.
اکثر سالنهای ورزشی، انبارها، سالنهای تولید دام و طیور و غیره با کمک سوله ساخته شده اند. سوله ها براساس اندازه دهانه، ارتفاع، طول و میزان تحمل باران و برف در محل احداث سوله در اشکال گوناگون طراحی و اجرا می گردند.
امروزه احداث و ساخت سوله یکی از راههای ایجاد فضاهای بزرگ با ابعاد مورد نظر با قیمت مقرون به صرفه است. سوله در ایجاد سالنهای مرغداری، پرورش دام، ورزشگاه، مدارس و … کاربرد دارد.
نحوه احداث سوله با فونداسیون یک ستونی شروع شده و اجزای مختلف آن با استفاده از اتصالات به یکدیگر متصل میشوند. ستون بنا شده بر فونداسیون به منظور پیشگیری از پوسیدگی آن از جنس بتن است. علاوه بر این استفاده از فولاد ضد زنگ در ساخت سوله موجب میشود تا اجزای آن در اثر قرار گرفتن در معرض هوا دچار پوسیدگی نشوند.
پوشش دهی سقفها با کمک ورقهای رولی گالوانیزه شده و یا روکش چوب شیشهای انجام میشود. هم چنین برای سقف و بدنه سولهها از ساندویچ پنل و … برای پوشش دهی استفاده میشود.
در ساخت سولههای نیاز است تا متخصصان و مهندسان پروژه برای جلوگیری و محافظت سازه از آسیبها و خطرات احتمالی به عواملی مانند بار مرده مثل برف، نیروهای جانبی مثل باد و زلزله، ارتفاع دیوار، بار جرثقیل، اندازه دهانه و طول سوله، میزان درصد شیب سقف و نوع پوشش سقف و دیوارها توجه نمایند.
انواع سوله
سوله خرپایی
سوله خرپایی ساده و به روز است. وجود پارامترهای منحصر به فرد در ساخت آن موجب شده تا از دیگر انواع سوله متمایز شود. از لحاظ مصالح استفاده شده در ساخت با سوله تیر ورقی مشابه است اما در انجام محاسبات فنی دقیق تفاوت هایی میان این دو وجود دارد. در ساخت این سوله میتوان دهانه را در ابعاد و اندازه دلخواه و متناسب با خواست مشتری تنظیم نمود.
استفاده از تخصص مهندسی به روز در ساخت سوله خرپایی موجب شده تا استفاده از قطعات فولادی در کمترین مقدار خود باشد در نتیجه مقدار وزن سازه کاهش یافته و در مقابل استقامت و دوام آن افزایش مییابد. عدم استفاده از قطعات فولادی زیاد در سوله خرپایی به هیچ عنوان ایمنی و امنیت آن را خدشه دار نمیکند.
در این سازه تمامی نیروهای جانبی وارد آمده مانند باد، زلزله و … در صورت ایجاد به صورت یکنواخت در تمامی قسمتها توزیع میشود و همین کار موجب میشود تا از جمع شدن وزن در یک نقطه جلوگیری میکند.
از جمله مزایای ساخت سوله خرپایی میتوان به هزینههای حمل و نقل کم، طراحی سقف قوسی یا هشتی شکل، سهولت در نصب توسط جرثقیل در هر تعداد، قیمت نهایی ایجاد کمتر، اجرای آن بدون محدودیت در دهانههای عریض و بدون ستون، عدم محدودیت در طراحی و قابلیت باز کردن سازه به آسانی اشاره کرد.
سوله UBM
در ساخت این نوع سوله از ورقهای گالوانیزه فرم داده شده و نورد کرده بهره گرفته می شود. ورقها توسط دستگاه مخصوصی به نام سمیر به یکدیگر متصل میشوند. این کار برای چفت نمودن ورقها به یکدیگر انجام میشود. اما نکته قابل تامل در این قسمت امکان جدا شدن ورقها از یکدیگر در اثر انقباض، انبساط و لرزشهای شدید ناشی از نیروی باد وجود دارد. بیشترین کاربرد این نوع سوله برای سازههای با دهانه حداکثر سی متر است.
مقاومت پایین این نوع سوله در برابر رطوبت هوا، باران و برف به دلیل استفاده از روش عایق کاری پاششی موجب میشود تا در مدت زمان کوتاهی پس از اجزا نیاز به تعمیر و رسیدگی داشته باشد و این خود موجب افزایش هزینههای مصرفی می گردد.
عایق استفاده شده در این نوع سولهها، قابل اشتعال و جذب کننده آلودگی است. علاوه بر این به هیچ عنوان قابلیت ضد عفونی را نخواهند داشت به همین علت در بیمارستانها، صنایع غذا سازی، مرغداری و یا دامداری به هیچ عنوان نباید از این نوع سوله استفاده نمود.
یکی از مزایای سوله UBM هزینه پایین احداث آن نسبت به سایر سولهها است اما محدودیت زیادی در رابطه با طول دهانه و مقاومت در برابر رطوبت و شرایط آب و هوایی دارد.
سوله تیر ورقی
قدیمیترین و پر استفاده ترین سولهها با توجه به گذشت زمان، سوله تیر ورقی است. البته ذکر این نکته قابل توجه است که در گذشته به دلیل عدم داشتن دانش روز این نوع سولهها بیشتر مورد استفاده قرار می گرفته اند.
ساخت سوله تیر ورقی با استفاده از قطعات فولادی و ورق سیاه انجام میشود. شکل سقف این نوع سوله به شکل هشتی است که از طریق جوشی ایجاد میشود. ساخت این نوع سوله با معایب بسیاری مواجه است: امکان ساخت دهانه با طول بیشتر از چهل و پنج متر امکان پذیر نیست. وزن این سوله به دلیل استفاده از قطعات زیاد بیشتر از حد معمول است و در نتیجه هزینه آن هم نسبت به دیگر سازهها بیشتر است. با توجه به توضیحات داده شده، افراد ترجیح میدهند سازه سولهای دیگری را جایگزین سوله تیر ورقی کنند.
با توجه به تدریس ساخت سوله تیر ورقی در گذشته تمامی فارغ التحصیلان دانشگاهی از این روش و شیوه ساخت استفاده می کردهاند. به همین علت تعداد سولههای تیر ورقی در کشور بیشتر از نوعهای دیگر است. ساخت این نوع سولهها در کشورهای اروپایی منسوخ شده است اما هم چنان در کشورهای آسیایی مانند عراق، افغانستان، ایران و … هم چنان کاربرد داشته و ساخته میشود.
توصیه میشود با توجه به اینکه سولههای با دهانه زیر هجده متر از طریق تیر ورقی به دلیل داشتن قطعات کمتر دارای هزینه کمتری برای احداث است، برای این اندازه دهانه از سوله تیر ورقی استفاده نمایید.
چگونه سوله با استانداردهای بین المللی تهیه کنیم؟
ساخت سوله از جمله اساسی ترین بخش های است که برای صنعت گران اهمیت ویژه داشته و به یکی از دغدغه های آنان تبدیل شده است. شرکت معمارخانه شمسه به عنوان یکی از برترین سازندگان سوله و تجهیزات سوله سازی، سوله های ارزان و باکیفیتی را در اختیار مشتریان خود قرار داده و به سازندگان و صنعتگران عزیز اطمینان می دهد که به این ترتیب قادر به کاهش هزینه ها به میزان قابل توجه و البته افزایش بهره وری در کسب و کار خود خواهند بود.