معماری های سازگار با طبیعت
در طول تاریخ، انسان ها از طبیعت الهامات زیادی گرفته اند. طبیعت خود را در هنر، مجسمه سازی و معماری سنتی نشان داده است. در سال 1964 روانشناسی با نام اریک فروم واژه “طبیعت دوست” را اختراع کرد. وی اظهار داشت که انسان ها تمایلی ذاتی به سمت طبیعت و شکل های دیگر زندگی دارند.
مطالعات مختلف تحلیل کرده اند که چگونه حضور طبیعت می تواند باعث ایجاد خلاقیت شود، استرس را کاهش دهد، حضور ذهن را افزایش دهد و سلامتیمان را نیز بهبود بخشد. بر اساس یافته های موسسه Terrapin Bright Green به سه روش میتوان طبیعت را در طراحیمان به کار گرفت :
1. هماهنگی طبیعی
2. طبیعت در طراحی فضا
3. طبیعت فضا
این سه تاثیراتی شناختی، روان شناسی و فیزیولوژیکی بر بدنمان دارند. طبیعت در طراحی فضا تاثیرات زیادی بر ذهن و سلامت تن دارد. تنها با به کاربردن آب، تهویه طبیعی و منظره طبیعی می توان تاثیرات شگرفی بر ساکنین آن ساختمان ایجاد کرد.از طرفی دیگر هماهنگی طبیعی تاثیر کمتری ایجاد می کند. ما باید بدانیم که چگونه از انواع تکنیک ها استفاده کنیم تا تاثیرات شفا بخش بیشتری ایجاد شود.
مهم تر از همه مراقبت های سلامتیست: با پیشرفت در علم پزشکی، تقاضای بیشتری برای استفاده از فناوری های مربوط به پزشکی در معماری ایجاد شده است. طراحی” طبیعت دوست” هم به نیازهای بیمار توجه می کند و هم به مشتریها. پروفسور راجر اولریچ تاثیرات پزشکی مناظر طبیعی را مورد بررسی قرار داده است. وی در تحقیقاتش نشان داد که تصویر مناظر طبیعی بر دیوارها میتواند میزان بهبود بیماران را افزایش دهد. در بیشتر بیمارستان ها، رنگ سفید جنبه آرامش بخش طراحیست، اما باید دانست که کاملا برعکس است. رنگ سفید هیچ تاثیری بر بهبود بیمار ندارد، در حالیکه تصوایر و مناظر تاثیرات شگرف آوری دارند.
امکانات مراقبتی در کشور ما چندان رابطه ای با طبیعت ندارند. تحقیقات نشان داده است که ساختمانهایی از این قبیل باعث ایجاد استرس در دکترها و بیماران می شود. دسترسی به عناصری مانند آب، گیاهان و درختها می تواند استرس را به شدت کاهش دهد. تحقیقات در دانشگاه اورگان نشان می دهد که 10 درصد انجام نشدن وظایف توسط کارگران به دلایل مربوط به نبود منابع طبیعی در طراحی ساختمان است.
اگر چه تاثیرات طراحی “طبیعت دوست” در ابتدا کم است اما در دراز مدت می تواند فضایی بهتر ایجاد سازد و کارمندان را تشویق به خلاقیت در محیط کاری کند.
در ضمن، عناصر “طبیعت دوست” می تواند باعث کاهش پسماند ساختمان نیز بشود. با بکرگیری تاکتیک هایی از قبیل سقفهای سبز، پنجره های قابل تنظیم میتوان آب ناشی از باران های شدید را کنترل نمود و گرمای شهری را نیز کاهش داد. تهویه طبیعی هزینه های انرژی را کاهش می دهد. هیچ فنآوری نمی تواند حس آرامش را به اندازه طبیعت در ما ایجاد کند.