مشارکت در ساخت

مشارکت در ساخت
فهرست مطالب

مشارکت در ساخت یا انجام ساخت و ساز به شکل مشارکتی، بهترین راه برای آن دسته از مالکان زمین یا بافت فرسوده و بلااستفاده است که سرمایه کافی جهت ارتقای ارزش ملک خود را ندارند. مشارکت در ساخت تهران بافت فرسوده و همین طور شهرستان ها می تواند راه حل بسیار خوبی جهت نوسازی شهر باشد.

شرایط مشارکت در ساخت اینگونه ایجاب می‌کند که کلیه هزینه‌های مربوط به ساخت و ساز و طی نمودن سلسله مراتب اداری از طرف مجری طرح یا همان سازنده پرداخت شود. مالک نیز زمین خود را در اختیار مجری قرار خواهدداد.

باتوجه به اهمیت این قرارداد مالی و پیمانکاری، اگر به دنبال سازنده برای مشارکت هستید مطالعه این نوشته به شما پیشنهاد می‌شود.

مشارکت در ساخت چگونه است؟

ساخت و ساز مشارکتی قراردادی است که به موجب آن مالکان می‌توانند با بهره‌گیری از منابع مالی، ایده‌های تجاری و تجربه یک شرکت مشارکت در ساخت اقدام به ساخت و احداث واحدهای تجاری و مسکونی نمایند.

همانگونه که بیان شد، برقراری چنین مشارکتی میان مالک و سازنده فعالیتی سودآور خواهدبود. البته به شرطی که دو طرف با شرایط مشارکت در ساخت آشنایی کافی داشته باشند و تمامی شرایط را در قرارداد پیش بینی نمایند. 

شرایط و قوانین

در خصوص شرایط ساخت و ساز مشارکتی توجه به نکات زیر ضرورت دارد:

قوانین مشارکت در ساخت به طور کلی همانند کلیه عقود و قراردادها بسته به توافق دو طرف یعنی سازنده و مالک تعیین خواهد شد؛ با این حال پیروی از عرف و برخی قوانین موجب سودمندی هرچه بیشتر شراکت برای طرفین می‌شود. 

قبل از آغاز پروژه باید ارزش ریالی ملک در حال حاضر و قیمت آن پس از ساخت محاسبه و تخمین زده شود. برای این منظور مواردی همچون نرخ تورم و نوسانات قیمت باید در نظر گرفته شود.

برآورد هزینه‌های مربوط به ساخت و ساز از دیگر مواردی است که باید کارشناسی شده و براساس بهای آپارتمان نوساز در منطقه پروژه تعیین گردد.

درصد سود مشخصی برای هر یک از طرفین قرارداد می‌شود که در بخش مربوطه به آن اشاره خواهد شد. اما جدا از میزان سود، باید تعهدات دو طرف نسبت به اجرای پروژه نیز به روشنی ذکر گردد. بی توجهی هر یک به این تعهدات امکان فسخ قرارداد را برای طرف دیگر فراهم می‌نماید.

در صورت عقد قرارداد مشارکت با شرکت حقوقی، قرارداد باید دارای مهر شرکت باشد. 

شخص حقیقی یا حقوقی سازنده ملزم به ارائه گزارشهای پیشرفت کاری در بازه‌های مشخص می‌باشد. 

باتوجه به اهمیت ضمانت در روند اجرای قرارداد، برای این منظور از چک معتبر بانکی استفاده نمایید.

جهت حل و فصل اختلافات احتمالی، شخصی آگاه به عنوان داور، در زمان تنظیم قرارداد طراحی و ساخت مشارکتی انتخاب خواهد شد.

در صورت فوت مالک یا مالکین زمین، ادامه و اتمام تعهدات قرارداد مشارکت در ساخت به عهده وارثان است. 

شرایط مشارکت در ساخت_معمارخانه شمسه

انواع و اقسام

تقسیم سود در انتها:

در این نوع از قراردادهای مشارکت در ساخت، یک طرف ملک خود را در اختیار طرف پیمانکار یا سازنده قرار می‌دهد و پس از اتمام طرفین در کل پروژه به نسبت درصد سود خود شریک خواهندشد. 

سود مرحله‌ای:

با اتمام هر مرحله مالک، بخشی از ملک را به سازنده منتقل می‌نماید. 

تقسیم ملک در ابتدا:

در همان ابتدای انعقاد قرارداد نیز ممکن است که پیمانکار سه دانگ از ملک را جهت آغاز پروژه به نام خود منتقل نماید.

اعطای وکالت:

باتوجه به توافق سازنده و مالک، وکالتی جهت انتقال سهم به سازنده داده می‌شود که پس از رسیدن پروژه به مرحله خاصی قابل اجرا است. 

قرارداد مشارکت در طراحی و ساخت

قرارداد مشارکت در ساخت جهت جلوگیری از بروز هرگونه اختلافی میان طرفین باید دفاتر وکالت یا اسناد رسمی منعقد گردد. 

ضمن بیان دقیق درصد سود هر دو طرف و همچنین تعهدات، شروطی تحت عنوان شروط ضمن عقد باید تعیین شود. به این ترتیب احتمال ضرر و زیان و خطرات مشارکت در ساخت به حداقل خواهدرسید. 

نمونه قرارداد مشارکت در ساخت

قرارداد ساخت و ساز مشارکتی حالت استاندارد و ثابتی ندارد و لازم است که طرفین این سند را باتوجه به ملزومات پروژه، خواسته های مالک و انتظارات سازنده تنظیم نمایند. 

به طور کلی مفادی همچون طرفین قرارداد، موضوع قرارداد، مدت قرارداد، آورده طرفین، تعهدات طرفین و همچنین تعهدات مشترک آن‌ها، تقسیم منافع، فورس ماژور یا بروز هرگونه حادثه غیرقابل پیش بینی، مرجع حل اختلاف، اعتبار قرارداد، نشانی طرفین و غیره باید در این سند درج گردد. 

مزایا و خطرات مشارکت در ساخت

از جمله مهم‌ترین مزایای مشارکت در ساخت و ساز استحکام و مقاوم سازی بناهای قدیمی و سست سطح شهر است. به این ترتیب علاوه بر زیباسازی ساختمان‌ها، امنیت و سلامت ساکنین نیز فراهم خواهدشد. 

بااستفاده از این قرارداد سرمایه شما به جریان افتاده و رشد می‌کند. هنگامی که شما ملک کلنگی یا قطعه زمینی بلااستفاده در اختیار دارید که منابع مالی جهت ساخت و نوسازی آن را نیز در اختیار ندارید، چاره ای جز فروش ملک نخواهید داشت. از طرفی با پول فروش چنین ملکی، خرید منزل مناسب نیز تقریبا غیرممکن است. در مقابل، قرارداد طراحی و ساخت مشارکتی به شما کمک می‌کند، علاوه بر حفظ سرمایه آن را چندین برابر نمایید. 

پس از اتمام کار و هنگام تقسیم و تبدیل سود، آپارتمان نوساز خریدار بیشتری نسبت به خانه قدیمی دارد. بنابراین سرمایه شما سریعتر به پول نقد تبدیل می‌گردد. 

خطرات احتمالی

قرارداد ساخت و ساز مشارکتی نیاز به تنظیم سند رسمی و معتبر دارد. بنابراین حتما اماکنی همچون دفتر اسناد رسمی و  دفتر وکیل را برای این امر برگزینید. 

در اغلب موارد، مالک در خصوص حقوق و تعهدات مشارکت در ساخت، اطلاعات کمتری نسبت به سازنده یا پیمانکار دارد. همین مسئله، گاها سبب ضرر و زیان مالک می‌شود. 

از طرفی مالک باید بداند که سازنده در قبال پرداخت هزینه‌های شروع پروژه ساخت و ساز مسئول است اما هزینه‌هایی همچون بدهی زمین به شهرداری بابت عوارض پرداخت نشده یا مالیات و… برعهده خود مالک می‌باشد. 

بنابراین باتوجه به چالش‌های مالی فراوانی که امکان بروز دارد، اشاره به تمامی تعهدات و قوانین مربوط به ساخت مشارکتی در قرارداد ضرورت دارد. 

تحویل به موقع واحدهای ساختمانی طبق قرارداد ، به منظور استفاده مالکان از تعهدات سازندگان در قبال مالکان است.به همین دلیل ، بهتر است دو شرط در قرارداد گنجانده شود تا از خلف وعده سازندگان جلوگیری شود.

الف. برای تحویل واحد های احداثی، مهلت تعیین گردد

ب. برای تأخیر سازنده در تحویل واحد ها ضمانت اجرایی مثل فسخ ویا خسارات در نظر بگیرید.

سازنده برای مشارکت چه تعهداتی دارد؟

براساس ماده دهم قانون مدنی ایران، تنظیم و عقد هرگونه قراردادی بین اشخاص اگر مخالف صریح قانون نباشد، بلامانع است. اصل صحت قراردادهای بین طرفین نیز بیانگر همین مطلب است. در قراردادهای مالی مهمی همچون مشارکت در ساخت، سازنده برای مشارکت تعهداتی دارد که در زیر به برخی از آنان اشاره شده است:

  • تهیه و تدوین نقشه ضمن جلب نظر مالک، طبق مفاد قرارداد و با استفاده از مهندسین و متخصصین.
  • اخذ جواز شروع به کار طبق تراکم و اخذ تمامی مجوزهای لازم جهت آغازعملیات ساختمانی و عمرانی.
  • اعطای چک ضمانت به مالک زمین برای تامین مبلغ بلاعوض مشارکت در ساخت جهت تهیه مسکن مالک زمین.
  • پرداخت هزینه های آب، برق، گاز مصرفی و کلیه هزینه های ملک در زمان انجام پروژه.
  • اقدام جهت دریافت پایانکار و گواهی عدم خلافی و صورتمجلس تفکیکی ساختمان.
  • تامین مالی پروژه، تامین مصالح، و مدیریت و تجهیز کارگاه به نحو مطلوب طبق قرارداد.
  • خرید و نصب کلیه انشعاب ها و امتیازات آب، برق، گاز، تلفن و فاضلاب شهری.
  • انجام اقدامات جهت بیمه کردن ساختمان و کارگران در حال کار روی پروژه.
  • انجام مراحل پروژه باتوجه زمانبندی های انجام شده و تحویل آن.
  • رعایت همگی اصول ایمنی طبق مقررات ملی ساختمان و قوانین مربوط به آن.
  • همکاری با عواملی همچون ناظر ساختمان، مالک، داور قرارداد و نماینده معرفی شده از طرف مالک.
  • پذیرش مسئولیت ایمنی همسایه ها، ایمنی کارگران و کارگاه براساس مفاد قرارداد.
  • دریافت گواهی عدم خلاف و تاییدیه آسانسور و آتش نشانی.

لازم به ذکر است که براساس ماده ۵۸۳ قانون مدنی، شرکا می توانند کل یا بخشی از سهم خود را به شخص دیگری منتقل کنند. به بیان دیگر سازنده حق دارد بخشی از ملک را بفروشد! در این راستا می توان هنگام عقد قرارداد، ماده ای تنظیم کرد که طرفین را از فروش ملک پیش از تکمیل پروژه منع کند.

درصد مشارکت در ساخت

عرف مشارکت در ساخت برای درصد سود باتوجه به بهای هر متر مربع آپارتمان نوساز در منطقه ملک تعیین می‌شود. 

معمولا درصد سود ساخت و ساز مشارکتی به صورت پنجاه درصد سازنده و پنجاه درصد مالک است که با توجه به توافق دو طرف تا میزان 60-40 نیز متغیر می‌باشد. 

مالکان منازل قدیمی و فرسوده که قصد عقد قرارداد مشارکت را دارند، معمولا مبلغی بابت اجاره منزل جهت سکونت از سازنده دریافت می‌کنند که باید پس از اتمام پروژه به پیمانکار عودت داده شود و بلاعوض است. 

Benefits of participating in construction

مشارکت در ساخت تهران

 کلانشهرهای همچون تهران و کرج رو به روز در حال پیشرفت و تکامل و مدرن شدن است. باتوجه به جمعیت بالای این شهرها و وجود بافت فرسوده و کلنگی موجود سازندگی مشارکتی فعالیتی پرسود خواهدبود. به همین جهت مالکین محترم می‌توانند با همکاری با شرکت‌های معتبری همچون معمارخانه شمسه جهت مشارکت در ساخت تهران و کرج اقدام نمایند. ضمنا آگاهی از عرف مشارکت در ساخت در تهران نیز موضوع حائز اهمیتی است که منطقه با منطقه متفاوت می باشد.

 

مشارکت در ساخت کرج

هزینه های ساخت و ساز و مصالح امروزه در شهر کرج به یک چالش تبدیل شده به همین جهت نیز بسیاری از مالکان زمین به دنبال سازنده معتبر جهت مشارکت در ساخت کرج هستند. عقد قرارداد جهت این امر باید به گونه ای باشد که هر دو طرف یعنی مالک و پیمانکار به هدف نهایی خود رسیده و متحمل ضرر و زیان ناخواسته نشوند.

شهر کرج نیز همانند سایر شهرها سازنده برای ساخت نیاز به خرید زمین دارد و صاحبان ملک  و زمین نیز نیاز به سازنده متخصص و متعهد دارند. اینها با در نظر گیری قوانین مشارکت در ساخت کرج  مالکان زمین یا واحد کلنگی خود را در اختیار سازنده قرار می دهند و پس از ساخت خانه سهم خود را از واحدهای مسکونی دریافت می نمایند.

در شرکت معمارخانه شمسه ساخت و ساز مشارکتی کرج در مناطق زیر انجام می‌شود:

  1. عظیمیه
  2. جهانشهر
  3. مهرشهر
  4. باغستان

پرسش و پاسخ

مشارکت در ساخت و ساز به صورت تقسیم سود در انتها، سود مرحله ای، اعطای وکالت به سازنده و تقسیم بخشی از ملک بین سازنده و مالک انجام می گیرد.

مشارکت در ساخت یک توافق مالی است که باید حتما برای آن قرارداد محکم و قابل استنادی تنظیم نمود و در قرارداد مذکور موارد همچون سود دو طرف، تعهدات، ضمانت اجرای پروژه و … باید مشخص گردد. 

معمارخانه شمسه در کلان شهرهای تهران و کرج و سایر شهرستان های کشور با سازندگان عزیز همکاری می‌نماید.

مقالات مرتبط...

4.2/5 - (4 امتیاز)

2 پاسخ

  1. سلام میشه توضیح بدید که چطوری میشه از کلاهبرداری در مشارکت در ساخت جلوگیری کرد؟؟ من شنیدم خیلی ها به همین طریق متضرر شدند!

    1. سلام و درود خدمت شما
      عقد قرارداد معتبر و همچنین آگاهی از حقوق مالک و سازنده در قرارداد مالی مشارکت در ساخت تا حد زیادی از کلاهبرداری و هرگونه سودجویی در این امر جلوگیری به عمل می آورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *