محیط زیست چیست و چه خطراتی آن را تهدید میکند؟
بهطور کلی محیط زیست شامل طبیعت اطراف و محیطی است که ما انسانها در آن زندگی میکنیم که متأسفانه این محیط، بهویژه در این برهه از زمان، درمعرض تهدید خطراتی جدی ست. خطراتی که عامل اصلی آن فعالیتهای بشر میباشد. فعالیتهای انسان بر روی کرهی زمین، هر روز بیشتر از دیروز حیات طبیعت و جانداران ساکن آن را به مخاطره میاندازد. بنابراین نیاز به تدابیری اصولی برای نجات کرهی زمین از تهدید و نابودی، بیشتر از هر زمان دیگری، احساس میشود. اما چه فعالیتهایی زمین را از خطر نابودی حفظ میکند؟
اولین و سادهترین راهکاری که به ذهن میرسد افزایش بافت گیاهی است. همانطور که از کودکی آموختهایم درختان از بزرگترین منابع تأمین اکسیژن کرهی زمین میباشند که متأسفانه، به سبب گسترش صنایع گوناگون، هر ساله حجم عظیمی از آنها قطع میشوند و تعداد درختانی که جایگزین میشوند، در مقایسه با حجم درختان قطع شده، بسیار ناچیز مینمایند.
بنابراین، توجه ویژه به بافت جنگلی در هر دولت و کشوری امری بایسته میباشد، چراکه این موجود زنده حیات نوع بشر بر روی کرهی زمین را تسهیل و حتی ممکن میسازد و از بین بردن بافت طبیعی و گیاهی در جهان به قطع، پیش از هر چیزی، زندگی خود انسان را تحت تأثیر قرار میدهد. به بیانی دیگر میتوان گفت که تخریب بافت طبیعی و محیط زیست و تخریب آن جنایتی است که بشر علیه خود و فرزندان خود انجام میدهد.
اما رکن اصلی محیط زیست تنها هوا و اکسیژن نیست. خاک، یکی از عناصر چهارگانه و از ارکان مهم طبیعت است. بنابراین گامی مهم در راستای حفظ طبیعت میتواند تلاش برای حفاظت از سلامت خاک باشد. کنترل فرسایش، جلوگیری از آلودگی خاک به واسطه آلایندههای شیمیایی، تقویت بافت خاک به واسطه مواد طبیعی و… از راههای حفاظت از این عنصر ارزشمند هستند.
از قدرتمندترین راههای کمک به حفظ طبیعت کرهی زمین مدیریت پسماند است. لازم است که سازمانها و ارگانهای مربوط در راستای دفع درست پسماندها بهترین و مؤثرترین شیوهها را بهکار گیرند. این امر در سلامت محیط زیست و طبیعت نقشی پررنگتر از آنچه مینماید ایفا میکند. میتوان گفت که تقریباً مسئولیت اصلی دفع پسماندها و مدیریت آن به عهدهی دولتها و صنایع است، تا با تدبیر اندیشی، روشی مناسب برای هرچه بهتر انجام شدن این امر انتخاب کنند.
احتمالاً آلودگی از بزرگترین عوامل تخریب محیط زیست شناخته میشود که عوامل متفاوتی آن را سبب میشوند. آلایندههای شیمیایی، پلاستیک، دود و غبارو انواع ریزگردها ازجمله موادی هستند که خاک، هوا، آب و بهطور کلی زندگی انسان و سایر جانداران ساکن زمین را در خطری جدی میاندازند. با پاکسازی محیط زیست از این آلایندهها، قبل از هر چیز، کمکی بزرگ در راستای ثبات شرایط جوی زمین کردهایم. آسیب به طبیعت و افزایش مواد آلاینده سبب گرمایش زمین و تغییر شرایط جوی آن شده است که بیش از همه زندگی انسانها و حیوانات را در معرض خطر قرارمیدهد. همچنین حفاظت از محیط زیست موجب حفاظت از حیوانات میشود و بسیاری از گونههای در معرض انقراض را از نابودی حفظ میکند. از دیگر پیامدهای پاکسازی محیط از آلایندهها جلوگیری از افزایش سطح آب دریاها و همچنین افزایش میزان آب شرب است.
در انتها لازم است خاطرنشان کنیم که محیط زیست و طبیعت هدیهای ارزشمند است که از جانب خداوند به ما ارزانی داده شده است که متأسفانه انسان، با سهلانگاری در استفاده از طبیعت، آن را در شرایط خطرناکی قرارداده است. حفاظت از محیط زیست و تلاش برای بهرهبرداری مناسب از آن وظیفهای است که بر عهدهی یکایک ساکنان زمین است و اندکی درنگ در انجام این وظیفه میتواند پیامدهای جبران ناپذیری برخود ما انسانها و نسلهای پس از ما وارد سازد.